Biber Dolması

Malzemeler

10 adet
orta boy dolmalık biber




3 adet
orta boy kuru soğan




6 yemek kaşığı
zeytinyağı




1,5 su bardağı
 pirinç




3/4 su bardağı
 sıcak su




1 adet 
orta boy domates (üzerlerini kapatmak için)
2 yemek kaşığı
 dolmalık fıstık




1 yemek kaşığı 
kuş üzümü




1 tatlı kaşığı 
tuz




1 tatlı kaşığı
 nane




1/2 tatlı kaşığı 
toz şeker




1/2 çay kaşığı
 karabiber




1/2 çay kaşığı
 yenibahar





Orta boy dolmalık biberlerin sap kısımlarını yavaşça çıkartın. Çekirdekli iç kısımlarını çıkartıp yıkayın. Fazla sularını süzdürüp iç kısımlarını hafifçe tuzlayın. Domatesi, pişirme işlemi esnasında dolmaların üzerine kapamak için iri parçalar halinde doğrayın Kuru soğanları yemeklik doğrayın. Sap kısımlarını ayıkladığınız kuş üzümlerini, kumunun gitmesi ve şişmesi için sıcak suda bekletin. Pirinci bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürün. Zeytinyağını bir tencerede kızdırın. Kuru soğanları ekleyip dirilikleri gidene kadar orta ateşte kavurmaya başlayın.
Kavrulmakta olan soğanlara dolmalık fıstıkları ekleyin fıstıklar hafif bir renk alana kadar kavurma işlemini sürdürün. Ardından yıkanmış pirinç, kuş üzümü, tuz, toz şeker, nane, karabiber ve yenibahar ekleyip karıştırın.
Sıcak su ekleyip pirinçler suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Hazırladığınız dolma harcını, iç kısmını çıkardığınız dolmalık biberlere doldurun. Ağız kısımlarında şişme ve pişme payı bırakmaya özen gösterin. Dolmalık biberlerin üst kısımlarını doğranmış domateslerle kapatın.
Hazırladığınız dolmaları pişirme tenceresine dik bir şekilde dizin. Ayrı bir yerde hazırladığınız zeytinyağlı ve sıcak sulu karışımı dolmaların yarısına gelecek şekilde tencereye aktarın. Dolmaları, kapağı kapalı tencerede ve kısık ateşte pişirme suyu bitine kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Ilık ya da soğuk olarak sevdiklerinizle paylaşın.

Afiyet olsun.